SBS Investments
Image default
Aanbiedingen

Speciaal voor jouw buitenkat

Hebben buitenkatten een kattenbak nodig? Je denkt misschien van niet, maar een kattenbak buiten kan juist veel voordelen hebben. Van het minimaliseren van de rommel tot het helpen bij de overgang van buitenkatten naar binnen, je hebt genoeg redenen om te overwegen je buitenkat te trainen in het gebruik van een kattenbak. Zelfs scharrelkatten kunnen baat hebben bij een kattenbak. Een buitenbak kan zelfs nog nuttiger zijn voor jouw binnen- en buitenkat, omdat het de goede gewoonten van de kattenbak buiten versterkt. Hoewel een extra kattenbak om schoon te maken niet het handigste is, zul je waarschijnlijk merken dat de voordelen van de bak het beetje extra werk rechtvaardigen dat gemoeid is met het onderhoud ervan.

Houd de rommel op één plek

Buitenkatten hebben de neiging om te gaan waar ze zin in hebben, wat kan betekenen dat er een puinhoop ontstaat in de schuur, tuin, of zelfs in de tuin van de buren. Een kattenbak kan hen aanmoedigen om hun behoefte op die ene plek te doen in plaats van overal. Het kan zorgen voor een schonere, gezondere tuin en betekent dat je minder tijd kwijt bent aan het opruimen van de kattenbak. Als katten hun behoefte doen, hebben ze de neiging om te graven, wat kan leiden tot gaten en kale plekken in jouw tuin of landschapsarchitectuur. Een kattenbak kan ook dit probleem verhelpen.

Als jouw kat een echte buitenkat is, dan houdt hij zich bij slecht weer waarschijnlijk het liefst schuil in een schuur. Naar buiten gaan om naar de wc te gaan is dan helemaal niet verleidelijk. Als jij jouw kat een kattenbak in de schuur of stal kunt aanbieden, geef je hem een handige en veel comfortabelere plaats om naar het toilet te gaan, vooral bij slecht weer. Dit is ook belangrijk als je kat ooit gewond of ziek is en in een van deze ruimtes moet worden opgesloten of zelfs het huis moet worden binnengebracht. Als de kat al vertrouwd is met het gebruik van een kattenbak, is het veel gemakkelijker om hem op te sluiten als dat nodig is, zodat je voor hem kunt zorgen.

Breng je buitenkat naar binnen

Door jouw buitenkat te trainen in het gebruik van de kattenbak, wordt het gemakkelijker om over te stappen op een binnen- en buitenkat. Als de kat deze vaardigheid eenmaal onder de knie heeft, kun je hem in huis verwelkomen zonder dat je zorgen hoeft te maken over ongelukjes. Dit kan een groot voordeel zijn als je kat ouder wordt en je hem naar binnen moet brengen voor zijn comfort en veiligheid. Om een buiten kattenbak te maken, heb je eigenlijk alleen een houten frame nodig. Het is niet nodig om een bodem aan de kattenbak te maken, maar zorg er wel voor dat het frame laag genoeg is, zodat katten er gemakkelijk in kunnen. In dit geval is groter beter voor de afmetingen van de doos – je wilt dat katten genoeg ruimte hebben om zich om te draaien en te graven. Zet de doos op een plek die jouw kat het liefst gebruikt als zijn toiletruimte. De kans is groot dat dit een rustige en enigszins beschutte plek is, want katten houden van privacy. Zorg ervoor dat de doos niet in de buurt staat van de voedsel- en waterbakjes van je kat.

Vervolgens vul je de doos met zand. Als de bak buiten staat, zal de regen ervoor zorgen dat de kattenbakvulling gaat klonteren, dus vermijd het gebruik van traditionele kattenbakvulling. Zand is zacht, gemakkelijk om in te graven, en voelt natuurlijk aan voor katten. Misschien moet je in het begin wat bladeren en aarde door het zand mengen, zodat het voor de kat aanvoelt als gewoon een stukje van de tuin. Na verloop van tijd zal je kat er een gewoonte van maken om de doos te gebruiken, en kun je deze gewoon af en toe aanvullen met zand. Je kunt zand goedkoop krijgen bij jouw plaatselijke bouwmarkt of grote winkelketens.

 

Het plaatsen van een kattenbak voor je buitenkat is op vele manieren voordelig, en het is vrij eenvoudig om je kat te trainen om de kattenbak te gebruiken. Als je kat de kattenbak eenmaal gebruikt, moet je hem scheppen en schoonhouden. Als de kattenbak te vies wordt, kan jouw kat besluiten hem te verlaten en zijn behoefte elders te doen. Als je kat goede gewoonten heeft opgedaan op het gebied van kattenbakken, is hij beter voorbereid als hij ooit naar binnen moet verhuizen. Als hij eenmaal weet hoe hij de buitenbak moet gebruiken, kun je een meer traditionele kattenbak aan de schuur of stal toevoegen, zodat hij een plek heeft om naartoe te gaan als hij ook buiten wil blijven bij slecht weer. Je kunt er ook voor kiezen om een kattenbak mat te plaatsen bij de kattenbak, zo kan je kat zijn voeten vegen na gebruik.