SBS Investments
Image default
Internet

Internetproviders vergelijken in 5 stappen

Het klinkt zo vanzelfsprekend, even een andere internetprovider kiezen. Zie je tussen al die internet providers het bos nog wel? We kunnen ons voorstellen van niet. Daarom helpen we je graag een eindje op weg met dit 5 stappenplan. Zo weet je waar je op moet letten en kun je een weloverwogen keuze maken.

Internet vergelijken, zoveel vragen

Zoveel providers, zoveel aanbiedingen, zoveel bundels. Het internet is overal, ook bij jou in huis. Maar heb je wel de juiste provider gekozen? Voldoet het internet aan de snelheid die je vereist? Betaal je niet teveel voor de dienst die je geleverd krijgt? En hoe betrouwbaar zijn de internet providers waar je uit kunt kiezen. Allemaal vragen waar je een antwoord op kunt vinden als je er even wat tijd en moeite in stopt.

#Stap 1: Bepaal je snelheid

Bandbreedte, of in Jip en Janneke taal, internetsnelheid. Voordat je weet welke internet provider geschikt is voor je, is het belangrijk dat je weet hoeveel bandbreedte je verbruikt.

Eerst even dit: Wat is bandbreedte?

Als je gegevens van het internet wilt downloaden op je computer dan gebeurt dit met een bepaalde snelheid. Deze snelheid wordt gemeten in megabytes per seconde. Die snelheid noemen we bandbreedte.

Lees je alleen zondags de krant en check je zo nu en dan wat beste vriend op instagram heeft gezet? Dan verbruik je natuurlijk niet zoveel bandbreedte als wanneer je een fanatiek gamer bent.

Hoe meer apparaten er op een netwerk zitten en hoe meer gegevens je wilt verzamelen, hoe meer snelheid er nodig is. Want laten we eerlijk zijn, we zijn niet meer zo geduldig als het om internet gaat. We willen meer en beter en dat zo snel mogelijk, simpel.

#Stap 2: Bekijk de opties bij jou in de buurt

Als je bepaald hebt wat voor verbruiker je bent, kun je eens gaan “windowshoppen”. Ga na welke internet providers er beschikbaar zijn in je regio. Je hoeft daarvoor niet de deur uit, je kunt dit allemaal vanuit je luie stoel doen via een zoekmachine.

Bij elke provider kun je zien of deze ook diensten levert in je woonplaats. Dit doe je door je postcode in te vullen. Woon je een in stad dan heb je ontzettend veel keuze. Woon je wat meer achteraf dan zullen er een aantal providers afvallen.

#Stap3: De lokale aanbieder of via de satelliet?

De aanbieder die als beste uit de test komt en je de hoogste internetsnelheid aanbiedt, zal waarschijnlijk ook de duurste zijn. Dus voordat je met hen in zee gaat, duik je in de wereld van internet vergelijken.

Er zijn namelijk meerdere opties. Je hebt zoals genoemd de lokale aanbieder, maar er zijn ook ‘grotere jongens’ op de markt. De zogenaamde prijsvechters. En om het nog even wat lastigere te maken, kun je internet ook geleverd krijgen vanuit een satelliet. Dit laatste is een goed alternatief wanneer je ver achteraf woont. Houdt er wel rekening mee dat het internet vaak wat langzamer is en dat er een hoger prijskaartje aan hangt.

#Stap 4: Wil je alleen internet of is er meer?

Goed, je bent bijna bij de laatste fase van het internet vergelijken aanbeland. Je weet hoeveel bandbreedte je ongeveer verbruikt en welke aanbieders er in je regio zitten. Maar heb je meer nodig dan alleen internet? Een vaste telefoonlijn of misschien een tv-abonnement?

Dan kun je gaan kijken naar bundels. Ook hier weer moet je goed vergelijken, zit er een adder onder het gras en heb je de diensten die ze aanbieden wel echt nodig? Is dat laatste niet het geval, houdt dan de focus enkel op de internet provider die voor jou als beste uit de test komt.

#Stap 5: Creatief met aanbiedingen

Je wordt ermee omver geblazen: aanbiedingen! Elke internet provider heeft op z’n tijd wel een aanbieding lopen. Kijk goed naar de voorwaarden en behaal je voordeel. Wissel bijvoorbeeld na een jaar van provider en probeer niet te trappen in een aanbieding van een gratis product. Aan het einde van de rit heb je dit product vaak dubbel en dwars betaald.