SBS Investments
Image default
Horeca

Wetsteen leren vlakken

Na enkele beurten te hebben geslepen op je wetsteen zal je merken dat je wetsteen hol raakt. Als je wetsteen eenmaal hol is, dan is het slijpen vaak erg lastig, zo niet onmogelijk. Hierom is het noodzakelijk om je wetsteen zo nu en dan te vlakken.

Gereedschap voor het vlakken

Er zijn verschillende manieren die je kan gebruiken voor het vlakken van je wetsteen, maar misschien is de meest eenvoudige manier wel om stoep-met-heel-veel-water te gebruiken. Siliciumcarbide schuurpapier is ook een effectieve manier, net zoals een vlak stuk glas met een snufje silicium carbide slijppoeder, of een diamanten wetsteen. Als je geen goede, grove diamanten wetsteen hebt, dan is het misschien een slim idee om het hiervoor aan te schaffen. Diamanten wetstenen van DMT zijn hier uitermate geschikt voor. De DMT XC wetsteen kan hier vaak voor gebruikt worden en kost bovendien niet veel geld. Deze diamanten wetsteen is zeer geschikt voor het vlakken van je wetsteen, maar ook om het lemmet van je mes uit te dunnen. De XC diamanten wetsteen van DMT is een geweldige grof slijpmiddel om in huis te hebben, en zeer eenvoudig te gebruiken voor reparaties en het verwijderen van inkepingen.

Techniek voor het vlakken

Ga je voor de eerste keer een wetsteen vlakken, dan zal je eerst een goede techniek moeten leren. Denk er aan dat je altijd een vlakke ondergrond nodig zal hebben om je wetsteen goed vlak te krijgen. Let er dus op dat als je een stoep, schuurpapier, of glazenplaat gebruikt, dat deze ondergrond volledig vlak is. DMT wetstenen zijn vaak zo vlak van zichzelf, dat je hier geen zorgen meer over hoeft te maken.

Markeren voor het vlakken

Als je eenmaal een goede ondergrond hebt gevonden om op te vlakken, dan is het handig om je wetsteen te markeren aan de kant die gevlakt moet worden. Gebruik hiervoor een potlood om je hele oppervlak te markeren. Als je de wetsteen gaat vlakken, dan zal de markering weggeslepen worden en kan je zien op welke plekken de steen vlak wordt.

Genoeg water tijdens het vlakken

Voldoende water zal ervoor zorgen dat de afgeslepen stukjes goed afgevoerd worden en niet voor onnodige krassen zorgen. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende (stromend) water hebt tijdens het vlakken van je wetsteen.

http://slijpuniversiteit.nl/wetsteen-vlakken