SBS Investments
Image default
Financieel

Richtprijs voor domotica in huis

Wie aan een bouwavontuur start, overweegt misschien om domotica te installeren. Bij veel mensen blijft de kostprijs een vraagteken. Ze hebben geen idee hoeveel het kost om van hun woning een echte smart home te maken. Daarom geven we in deze blog wat meer informatie. 

Wat kost domotica?

Voor de aankoop van alle domotica componenten en de installatie ervan, betaal je ongeveer 12.000 euro (bron: https://www.q-home.be/kostprijs/). Deze prijs is exclusief btw. Dit pakket bevat de basisinstallatie, verlichting (dimmers, ledstrips…), sturing zonwering, sturing verwarming, veiligheidsfuncties (alarm, rookmelders, watermelders…) en multiroom audio met 8 zones. Het is dus erg compleet. 

Deze richtprijs geldt voor een doorsnee woning van ongeveer 150 m² met 2 badkamers en 3 slaapkamers. Bij een grotere woning zal de domotica prijs stijgen, bij een kleinere woning is alles goedkoper. 

Is domotica deze prijs waard?

Ja, want je spaart kosten uit

Heel wat mensen vergeten dat een domotica systeem zo uitgebreid is, dat er bepaalde kosten wegvallen. Je moet bijvoorbeeld niet investeren in een alarmsysteem of een slimme thermostaat. Deze functies zijn al inbegrepen. Op het einde van de rit is de meerkost van domotica dus verwaarloosbaar.

Ja, want je geniet van extra voordelen

Voor de meerprijs van domotica ten opzichte van een klassieke elektrische installatie krijg je heel wat terug. Eerst en vooral meer comfort. Omdat allerlei taken automatisch gebeuren, bespaar je tijd. Bovendien geniet je in elke kamer van de juiste temperatuur en lichtsfeer. Domotica zal ook helpen om je energiefactuur te verlagen, door stroom- en gasverspilling te voorkomen. Tenslotte is er nog het veiligheidsaspect. Een smart home beschermt zichzelf tegen brand/overstroming, en beschermt je gezin tegen inbraken. 

Goedkoop domotica plaatsen

Een slim huis kost dus ongeveer 12.000 euro. Maar als je wil, kan het veel goedkoper worden. Vandaag de dag bieden veel installateurs een domotica zelfbouwpakket aan. Je voert dan zelf verschillende werken uit, zoals het uitslijpen van leidingen, het plaatsen van inbouwdozen, de bekabeling, enzovoort. De installateur levert al het materiaal en doet de complexe klussen. Met een zelfbouwpakket bespaar je dus heel wat geld.