SBS Investments
Image default
Bedrijven

Hoe worden de goudkoersen bepaalt?

Het zal voor het kopen van sieraden niet per se de eerste gedachte zijn, maar het is wel belangrijk daarin. Daarnaast is het een belangrijke vraag voor het zelf investeren in gouden munten.

De waarde van goud

Dat goud een bepaalde waarde heeft weet iedereen. Het is echter lastiger uit te leggen als er wordt gedacht over hoe die waarde tot stand komt. Het meest basale antwoord dat kan worden gegeven is dat de markt dat bepaalt door een overeenstemming te bereiken tussen vraag en aanbod. Daaruit rolt dan de waarde die mensen willen betalen en waardoor aanbieders het willen verkopen. Dit antwoord is echter nog vrij vaag voor veel mensen en het is dan ook leuk om het concreter te maken. Dat kan worden gedaan door bijvoorbeeld in te zoomen op beide aspecten van dat antwoord.

Hoe werkt het aanbod van gouden munten

Het aanbod van goud en daarmee gouden munten komt tot stand door in eerste instantie goud te ontdekken in de grond en dat te mijnen. Hierna volgt nog een proces om het goud zo te maken dat men het wil hebben en op die manier ontstaat het aanbod. Dit is proces is op deze manier natuurlijk ontzettend versimpeld, omdat het teveel is om specifiek op in te gaan. Het is echter dus wel logisch dat als er plotseling grote nieuwe goudaders wordt gevonden, dat de prijs in de toekomst eventueel kan zakken daardoor. Het aanbod zal immers toenemen, terwijl de vraag in dat geval niet even sterk mee groeit. Op dat moment zullen aanbieders voor een goedkopere prijs goud aanbieden om te proberen hun goud te verkopen. Dat kan natuurlijk de andere kant op werken op het moment dat er een tijd geen nieuw goud wordt gevonden. 

De totstandkoming van vraag naar goud

Met de vraag naar goud gaat het al sinds mensenheugenis goed. Goud trekt mensen aan en daardoor is er een natuurlijke vraag naar goud. Hierdoor ontstaat ook de hoge prijs van goud. Wat de vraag naar goud bijvoorbeeld ook beïnvloedt is de maatschappelijke waardering van goud. Op het moment dat men plots zilver zou zien als het meest aantrekkelijke metaal, dan zou goud een hoop van zijn waarde verliezen. De vraag zou dan immers afnemen. Dat scenario is echter zeer onwaarschijnlijk. De vraag naar goud kan bijvoorbeeld dan weer toenemen als de vraag naar gouden sieraden plots sterk stijgt en het aanbod stijgt niet even hard mee. 

Waarom zou je zelf goud willen kopen

Er zijn verschillende redenen waarom men zelf goud zou willen kopen. Eerder werd al de optie genoemd om gouden sieraden te kopen. In dat geval kan men op zoek zijn naar goud zodat het kan worden gevormd naar het gedroomde sieraad of kan er een bestaand gouden sieraad worden gekocht. Daarnaast wordt goud gebruikt als investering. Zo kunnen er gouden munten worden gekocht als belegging in de hoop dat deze gouden munten in de toekomst meer geld op zullen leveren. Lees meer over het kopen van goud.