SBS Investments
Image default
Financieel

Hoe beleggen in goud verschilt van andere strategieën

Als het gaat om het nemen van een beslissing over hoe u uw pensioenvermogen wilt toewijzen, is beleggen in goud een zeer interessant onderwerp, niet alleen vanwege de dynamiek van goud als actief, maar ook vanwege de psychologische dynamiek van de gemiddelde belegger.

Laten we de olifant in de kamer aanspreken: beleggen in goud gaat niets boven het kopen van aandelen en beleggingsfondsen. Dit is iets dat absoluut van vitaal belang is voor elke serieuze belegger om te begrijpen en in gedachten te houden dat goud een heel ander dier is binnen de financiële sector. Een dier dat heel erg verkeerd wordt begrepen. Niet overtuigd? Welnu, zonder u eens in een economische discussie te verdiepen, vraag uzelf dan gewoon af hoe u denkt over beleggen in goud? Als u denkt aan aandelen of obligaties, raakt u dan net zo gefascineerd als wanneer u denkt aan goud of gouden munten? Waarschijnlijk niet … toch? Dit is waarom:

Een voorraadcertificaat is een stuk papier dat u een rendement op uw investering kan opleveren als
1) de raad van bestuur van het bedrijf kiest een goed managementteam, en
2) als dat managementteam in staat is om continu een competitieve bedrijfsstrategie te ontwikkelen, en
3) als dat team die strategie daadwerkelijk kan uitvoeren, en
4) als negatieve economische factoren het potentiële succes niet hinderen. Dat zijn veel “Ifs” ​​en “Ands” om op uw financiële zekerheid te wedden.

Vergelijk dat met beleggen in goud. Met goud of munten koopt u een tastbaar bezit, iets dat u in uw handen kunt houden en iets dat in alle uithoeken van de wereld als waardevol wordt erkend. Bovendien, als u denkt aan goud of munten, raakt uw geest in de ban van gevoelens van veiligheid en stabiliteit. Dit is volkomen natuurlijk, omdat we als mensen neigen naar dingen die ons helpen ons veiliger en veiliger te voelen. Als het gaat om beleggen in goud, zijn deze gevoelens van veiligheid en stabiliteit universele emoties die eeuwenlang door talloze mensen zijn ervaren … Mensen die de waarde zagen in het bezitten van een tastbaar bezit versus het bezit van stukjes papier (aandelen, obligaties, valuta) ) waaraan alleen beloften zijn verbonden, maar geen fysieke waarde.


Maar hoe moet beleggen in goud de veiligheid verhogen?


Vanzelfsprekend zijn er nooit garanties bij elk type belegging, maar als het gaat om beleggen in goud, is het belangrijk om te begrijpen hoe dit uw activa zou moeten beschermen. Een van de grootste redenen is dat goudprijzen vaak in de tegenovergestelde richting van andere beleggingen bewegen (d.w.z. er is geen perfecte correlatie mee). Wat dit betekent is dat beleggen in goud u kan helpen de waarde van uw nest eieren te ondersteunen wanneer aandelen en beleggingsfondsen in waarde dalen, omdat goudprijzen in die tijd de neiging hebben te stijgen, omdat beleggers hun geld uit de markten halen en leid ze in goudinvesteringen.

Laten we een recent voorbeeld nemen, de kredietcrisis van 2008. De onderstaande grafiek toont een periode van ongeveer 18 maanden en vergelijkt de beweging van de S&P 500-index met de goudprijzen.

U zult merken dat de SP 500-index (rode lijn) en de goudprijzen (gele lijn) bij vele gelegenheden volledig tegengesteld bewogen. Toen de aandelen in waarde daalden, stegen de goudprijzen en omgekeerd. Dit is een zeer belangrijke overweging voor iedereen die in goud investeert. Dit betekent dat beleggen in dit edelmetaal een strategie kan zijn om het totale risico van uw portefeuille te verlagen. Als je gelooft dat alles goed is met onze economie en dat de voorraden zullen blijven stijgen, dan maak je je waarschijnlijk geen zorgen over je nestei. Maar als u twijfels hebt over de markten, en als u zich nog steeds zorgen maakt over de naschokken van de recessie die in 2008 begon, dan kan beleggen in goud een haalbare strategie zijn om uw portefeuille te beschermen tegen mogelijke toekomstige neergang op de financiële markten.

Begrijp wel dat beleggen in goud geen gelukkige toekomst garandeert. Iedereen die dit kostbare metaal aanprijst als een “no-loss” -oplossing is gewoon niet eerlijk tegen u. Maar als het gaat om het opbouwen van bescherming voor uw pensioenvermogen, kan goud een waardevol hulpmiddel zijn in uw strategie. Het gebrek aan directe correlatie van goud met de markten betekent dat de prijs niet altijd samengaat met de aandelen, en in feite vaak de andere kant op gaat. Dit maakt goud een effectieve afdekking in tijden van economische onzekerheid, en geeft u de mogelijkheid om de waarde van uw nest eieren te behouden wanneer papieren bezittingen (zoals aandelen) neusduiken zijn.

Lees verder op GoldRepublic.nl