SBS Investments
Image default
Verbouwen

CNC tappen en metaalbewerking

Tappen is een van de vele manieren om metaal te bewerken. CNC tappen komt erop neer dat het tappen, in welke vorm dan ook, volledig computergestuurd gebeurt. De machines worden ingesteld aan de hand van jouw wensen, om vervolgens tot een uiterst nauwkeurig resultaat te worden gebracht.

In dit artikel lees je wat tappen is, welke vormen we kennen en hoe je dit bij CNCNederland kunt uitbesteden.

Wat is tappen?

Het tappen met CNC machines gebeurt voornamelijk met schroeven. Veel metalen producten en onderdelen moeten gaten met schroefdraad bevatten, dit om onderdelen met elkaar te kunnen verbinden. Het aanbrengen van het schroefdraad kent men binnen de metaalindustrie ook wel als tappen. Tappen wordt na het boren uitgevoerd, er is dan inmiddels al rekening gehouden met het boren op de juiste diameter. Om dat te bereiken moeten er tabellen worden aangehouden, waarvan de inhoud is gebaseerd op welk soort schroef er moet worden gebruikt. Na het voorboren kan het gemaakte gat worden aangepast met speciaal gereedschap om een interne schroefdraad toe te voegen.

Tappen en vloeiboren

Er bestaat een diversiteit aan manieren om te tappen. Bij het tappen zoals hierboven is beschreven wordt tapgereedschap gebruikt om het schroefdraad in het boorgat aan te brengen. Echter, het hanteren van deze techniek is minder aan te raden bij dun plaatwerk. Bij het metaalbewerken met dunne platen liggen vloeiboren meer voor de hand. De gaten worden doorgedrukt middels een combinatie van hitte, wrijving en de hoge druk. Het vloeiboren moet alleen worden gebruikt bij dunnere platen. Platen die dikker zijn kunnen niet voldoende worden verhit, met als gevolg dat het metaal niet vloeibaar genoeg wordt om doorgedrukt te worden.

Roltappen

Roltappen is een alternatief voor het standaard tappen. De schroefdraad komt tot stand uit het vervormen van het materiaal, waar het bij het standaard tappen gesneden wordt. Het roltappen komt met de garantie dat het nooit zal vastlopen door het achterblijven van spanen, het is immers een spaanloos proces. Bovendien is het risico op een breuk veel kleiner wegens de sterkere schroefdraad. Daar staat wel tegenover dat het metaal flexibel genoeg is en de machine over genoeg vermogen beschikt om het proces aan te kunnen.

CNC tappen uitbesteden

Op CNCNederland kun je een compleet objectieve, professionele blik krijgen op welke CNC bedrijven bij jou in de buurt geschikt zijn voor jouw opdracht. Het is bij de diverse vormen van tappen zo dat de partijen over bepaalde machines, accessoires en bovenal een grote mate van expertise moeten beschikken. Bij het aanvragen van offertes bij CNCNederland, ontvang je er drie. Deze drie offertes geven je snel en eenvoudig inzicht in de tijden en verwachte kosten voor jouw product of project.

De partijen die bij CNCNederland staat geregistreerd zijn gespecialiseerd in alle vormen van metaalbewerken, zo ook het tappen. Bovendien staat CNCNederland los van alle CNC bedrijven in Nederland, het kijkt alleen naar jouw wensen en de sterke punten van partijen bij jou in de buurt. Om het gewenste eindresultaat garanderen maken de bedrijven gebruik van professionele CNC machines.


Gerelateerde artikelen

Wilt u ecologische gevelplaten voor uw gevel? Dan kunt u bij dit bedrijf terecht!

Ontdek het bouwbedrijf uit de regio Zaltbommel

De uitkomst voor valbeveiliging op een klein dak