SBS Investments
Image default
Rechten

Wat houdt een pro deo advocaat precies in?

Heb je wel eens van een pro deo advocaat gehoord? Wellicht vraag je je af wat dat precies inhoudt. Pro deo advocaten zijn advocaten die werkzaam zijn zonder vergoeding. Dat wil zeggen, hij of zij krijgt geen geld betaald voor het uitvoeren van juridische diensten. In dit blogartikel ontdek je meer over pro deo advocaten en waarom het belangrijk kan zijn om hiermee in zee te gaan.

Wat een pro deo advocaat precies inhoudt

Een pro deo advocaat is een advocaat die geen vergoeding ontvangt voor zijn of haar diensten. Dit kan gaan om een vast bedrag per maand, uurtarief of noem het maar op. In ieder geval krijgt hij of zij geen geld van jou als klant. Deze soort advocaat staat dan ook bekend als een gratis advocaat.

 

Wanneer je in aanmerking komt voor een gratis advocaat wordt er altijd gekeken naar je financiële situatie. Dit doet de Raad voor Rechtsbijstand. Zij bepalen of je in aanmerking komt voor een gratis advocaat of niet.

Waarom mensen voor een pro deo advocaat kiezen

Mensen kiezen er vaak voor om een gratis advocaat in de arm te nemen, omdat zij simpelweg geen andere keuze hebben. Zij kunnen het geld niet opbrengen om een betaalde advocaat in de arm te nemen. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom mensen ervoor kiezen om voor een pro deo advocaat te gaan.

De voordelen van een pro deo advocaat

Een groot voordeel van een advocaat die pro deo is,  is dat je altijd iemand hebt die voor je klaarstaat. Er zijn namelijk genoeg mensen die geen betaalde advocaat in de arm willen nemen, maar toch wel een deskundige willen raadplegen.

 

Een ander voordeel is dat je ervan op aan kunt sturen dat je met een professional werkt. Zoals je net al las, moet je namelijk in aanmerking komen voor een gratis advocaat. Dit doet de Raad voor Rechtsbijstand. Hierdoor weet je dus zeker dat je met een professional werkt.

In welke situaties kan een pro deo advocaat van pas komen?

Een pro deo advocaat is ideaal wanneer je niet veel geld hebt en toch deskundig advies wilt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een echtscheiding, boedelscheiding of problemen met je huurhuis. In ieder geval kun je altijd bij hen terecht voor juridisch advies. Zo sta je er hoe dan ook niet langer alleen voor tijdens ingewikkelde situaties op privégebied.

 

Tip: Andewegvandoverenadvocatuur.nl