SBS Investments
Image default
Vervoer en transport

Waarom is het neuswiel een essentieel onderdeel voor de aanhanger?

Veel aanhangers hebben een neuswiel. Ook voor aanhangers waarbij dit onderdeel er niet standaard op zit, kan ervoor worden gekozen om het wiel te bevestigen. Maar, wat is dit eigenlijk voor een wiel? En waarom is het wel handig om ervoor te kiezen?

Wat is een neuswiel?

Dit wiel is ervoor bedoeld om te fungeren als een extra steun voor de aanhanger. Zo is het mogelijk om de aanhangwagen horizontaal te zetten en is het makkelijker om een afgekoppelde aanhangwagen te manoeuvreren. Het is dan namelijk niet meer nodig om de aanhanger zowel te duwen als te tillen.

Niet bedoeld voor het optillen van een aanhangwagen

Het wiel is er zeker niet voor bedoeld om zware lasten te dragen. Het is er niet op berekend en het zal alleen maar kapot gaan wanneer het ervoor wordt gebruikt. Er zijn wel verschillende soorten neuswielen te koop. Een licht wiel wordt meestal toegepast op ongeremde aanhangwagens. Deze mogen alleen belast worden met maximaal 75 kilo. Daarnaast heb je ook een zwaar opklapbaar wiel. Deze wordt meestal toegepast op de geremde aanhangwagens. Deze kunnen worden belast met maximaal 150 kilo.

Hoe moet je het wiel gebruiken?

Het is belangrijk om het wiel goed aan te koppelen, zodat deze veilig kan worden gebruikt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat het wiel opgedraaid en geborgd wordt. Bij een licht wiel wordt eerst het wiel opgedraaid totdat deze klem zit. Daarna wordt het wiel opgetrokken in de hoogste stand. Bij een zwaar wiel gaat dit wat anders. Dan wordt het wiel opgedraaid totdat de borging ervan goed vastzit tegen het wiel.

Neuswiel

Verkeerd gebruik van de wielen

Helaas worden deze wielen ook wel eens verkeerd gebruikt. Dit kan het wiel beschadigen en zelfs de trekdissel van de aanhangwagen kan beschadigd raken. De grootste oorzaak voor het verkeerd gebruiken van het wiel is wanneer de aanhangwagen te zwaar beladen is. Er vindt dan te veel kogeldruk plaats. De aanhanger is soms te zwaar om op te tillen. Daardoor gebruiken veel mensen het neuswiel om de aanhanger hoog genoeg op te tillen om het aan de trekhaak te bevestigen. Dit is niet de bedoeling. Voorkom het slijten van het wiel en gebruik het alleen maar waarvoor het bestemd is.

Een neuswiel als essentieel onderdeel

Je kunt wel stellen dat een neuswiel een essentieel onderdeel is van de aanhanger. Het zorgt voor gemak. Vooral tijdens het aankoppelen en het loskoppelen van de aanhangwagen. Met een neuswiel zorg je ervoor dat je de aanhanger niet aan de trekhaak hoeft op te tillen. Dit kan vrij zwaar zijn. Je zult de gemakken van een neuswiel ook ervaren wanneer je de aanhanger ergens anders wilt plaatsen. Je kunt de zware aanhanger ermee sturen waardoor dit makkelijker kan.

Zorg er altijd voor dat je het wiel op de juiste manier gebruikt. Mocht je het wiel niet zelf kunnen bevestigen, vraag dan of een professionele installateur je hiermee kan helpen. Zo voorkom je schade aan het wiel. Ervaar het gemak van het wiel en kies ervoor wanneer je een eigen aanhanger hebt.