SBS Investments
Image default
Vervoer en transport

Welke vaarregels zijn er in Nederland

Welke vaarregels zijn er in Nederland

Op een mooie dag is niets zo lekker als op het water zijn. Lekker uitwaaien en genieten van het zomerse weer. Maar aan welke regels moet u zich op het water houden? In dit artikel bespreken we de 5 belangrijkste vaarregels. Zo bent u te allen tijde voorbereidt als u het water gaat. 

De vaarregels zijn over het algemeen overal hetzelfde. Maar houd er rekening mee dat er overal andere boten en bestuurders varen. Houd de omgeving onophoudelijk in de gaten en verander niet zomaar van koers. Als u zich niet aan de vaarregels houdt, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan met ongelukken als gevolg. Bij het overtreden van bepaalde vaarregels, kunt u rekenen op een boete van de waterpolitie.

Groot gaat voor klein

De bekendste regel op het water is misschien wel dat grote boten voor kleine boten gaan. Met kleine boten worden boten tot 20 meter bedoelt. De grote schepen zijn langer dan 20 meter. Dit zijn vaak vrachtschepen, veerponten, passagiersboten en sleepboten. Aansluitend wijkt pleziervaart altijd uit voor beroepsvaart. Beroepsvaart betreft vaak grote schepen waarbij een schipper een dode hoek heeft. De schipper kan de omgeving niet volledig overzien. Houdt er rekening mee dat een schipper u niet kan zien als u de schipper ook niet kunt zien.

Kleine boten gaan voor motorboten

Boten zoals roeiboten, zeilboten en kano’s gaan voor motorboten. De reden hiervoor is dat zij moeilijker vaart kunnen minderen dan een motorboot. In de praktijk gebeurt dit niet altijd. Houd hier rekening mee tijdens het varen. Neem als bestuurder van een roeiboot, zeilboot of kano niet direct voorrang op het water. Kijk wat de bestuurder van de tegenliggende motorboot doet. Zo worden ongelukken voorkomen. Een zeilboot heeft in het geval van een roeiboot of kano altijd voorrang. Ook een veerpont heeft altijd voorrang op een roeiboot of kano.

Een andere boot inhalen

Een boot in hetzelfde vaarwater mag alleen ingehaald worden als er voldoende ruimte om de boot is. Zorg bij het inhalen dat de snelheid van de boot constant blijft.

Zorg voor het juiste materiaal aan boord

Het kan voorkomen dat er een ongeluk gebeurt. Voor dit soort onverwachtse momenten zijn reddingsvesten verplicht bij boten harder dan 20 km/u. Voor iedere passagier dient een reddingsvest aanwezig te zijn. Als dit niet het geval is, kunt u daar een boete voor krijgen. Deze kan oplopen tot 220 euro. Als bestuurder van een boot dient ook een dodemansknop aan boord te hebben. Dit is een koord waarmee u als bestuurder aan het stuur vast zit. Om de veiligheid te waarborgen is dit een verplicht element op de boot. Indien dit niet het geval is, kunt u een boete krijgen van 230 euro.

Zwemmen

Bij warm weer wilt u waarschijnlijk regelmatig een frisse duik nemen. Dit kunt u het beste doen op plekken die daarvoor bestemd zijn. Deze plekken zijn duidelijk aangegeven met borden. Zwemmen in een vaarweg bestemd voor vrachtverkeer en andere boten, in sluizen of bij bruggen is verboden. Het is niet alleen onhandig voor andere boten maar ook nog eens extreem gevaarlijk voor de zwemmers.

Nog een paar slimme tips voor tijdens het varen

  • Probeer zoveel mogelijk aan de rechterkant te varen. Doe dit ook als u in een haven vaart. Op deze manier kunnen andere boten zo goed mogelijk passeren.
  • Gebruik geen alcohol of andere verdovende middelen tijdens het varen. Dit kan u vaargedrag behoorlijk beïnvloeden. Als de waterpolitie u aanhoudt, kunt rekenen op een dagvaarding.
  • Leg de boot alleen vast op een veilige plek. Vermijd daarbij open water, drukke plekken, bruggen en sluizen.
  • Op plekken waar je gele of zwarte vlaggen ziet, kun je visnetten verwachten. Blijf hier zoveel mogelijk uit de buurt.
  • Kijk regelmatig om u heen. Het kan voorkomen dat een andere boot met grote snelheid nadert. Als u niet regelmatig om u heen kijkt, kun je de boot niet zien aankomen.

Wil je nou meer informatie over varen? Of heb je interesse in een nieuwe boot? Bezoek dan eens deze website want hier vind je alles wat je wilt weten over varen en alle regels daar omheen.

https://www.justmarine.nl/