SBS Investments
Image default
Zakelijke dienstverlening

Lead Auditor Training: De Sleutel tot Kwaliteitsborging

Bij het willen behalen van een ISO 9001 certificaat moet een organisatie een Lead Auditor aanstellen. Deze persoon moet dan de Lead Auditor training volgen. De certificering kan van grote waarde zijn voor het bedrijf. Het toont namelijk aan dat het bedrijf voortdurend bezig is met het verbeteren van de kwaliteit van hun processen, diensten en producten. Het verkrijgen van de titel ISO 9001 Lead Auditor vereist wel iets meer dan alleen het afleggen van de Lead Auditor training. Er komt ook een examen bij kijken. Dit is om te kunnen bewijzen dat de persoon over de vereiste kennis en vaardigheden beschikt om audits te mogen uitvoeren volgens de ISO 9001 norm. 

De verantwoordelijkheden

Na het afronden van de Lead Auditor training is de betreffende persoon verantwoordelijk voor het uitvoeren van audits op kwaliteitsmanagementsystemen. Een audit is een onafhankelijke beoordeling van een proces, systeem, organisatie, product of dienst om te kijken of het voldoet aan de normen van ISO 9001. De Lead Auditor inspecteert en evalueert het kwaliteitsmanagementsysteem van de organisatie om te waarborgen dat het bedrijf effectief is in het handhaven van kwaliteit, klanttevredenheid en voortdurende verbetering. Auditors kijken ook naar hoe goed een organisatie omgaat met risicobeheer en richten zich op de mogelijkheden om kwaliteitsprocessen te verbeteren. Na het onderzoek maken ze een adviesrapport, waarbij ze de organisatie advies geven over hoe ze de effectiviteit van het systeem kunnen vergroten. 

Lead Auditor training en de vaardigheden

Na het volgen van de ISO 9001 Lead Auditor training wordt verwacht dat de persoon diepgaande kennis heeft van de ISO 9001 normen. Daarbij wordt er ook verwacht dat de persoon weet hoe dit kan worden toegepast binnen diverse organisaties. Hiervoor zijn vaardigheden nodig. De Lead Auditor moet goed kunnen plannen, voorbereiden en uitvoeren, zodat de audits soepel verlopen. Dit is inclusief het stellen van doelgerichte vragen en het analyseren van gegevens. Om dit te kunnen doen is er een diepgaand begrip van kwaliteitsmanagement essentieel. De nadruk ligt vaak op continue verbetering, klantgerichtheid en leiderschap. De audits moeten onpartijdig en objectief uitgevoerd kunnen worden. Ook als persoonlijke voorkeuren een rol spelen, moet de Lead Auditor onpartijdig kunnen blijven. Tijdens de training wordt er een uitgebreide theorie gedeeld waarbij de deelnemers betrokken worden in opdrachten en rollenspellen. Na het volgen van de Lead Auditor training heeft de deelnemer een duidelijk overzicht van alle stappen die nodig zijn voor het uitvoeren van een audit. De deelnemer kan ook effectief interviewen en deze resultaten gericht en duidelijk verwerken in een rapport. Na het voltooien van de Lead Auditor training ontvangt de deelnemer een certificaat. Deze toont aan dat de persoon in kwestie gekwalificeerd is als bekwame lead auditor. Met dit certificaat kan de deelnemer zijn carrièrekansen vergroten en omdat dit certificaat internationaal erkend is, kan dit zelfs in het buitenland.