SBS Investments
Image default
Banen en opleidingen

Het aantal boekhouder vacatures blijft groeien

Het aantal vacatures op banensites had het vermoeden wellicht al bij je aangewakkerd, maar het beroep van boekhouder wordt sinds enkele jaren als een beroep gezien waaraan een zeer belangrijk tekort bestaat. Het tekort aan aantal experts binnen dit vakgebied lijkt alsmaar verder te stijgen. Het is dus duidelijk dat je als boekhouder, of je nu een beginnende of door de wol geverfde boekhouder bent, weinig moeite zult ondervinden bij het vinden van een passende baan. 

Waar vind je boekhouder vacatures?

Boekhouder vacatures vind je op verschillende manieren en via uiteenlopende kanalen. Zo kun je ten eerste de in Nederland bekende banenwebsites raadplegen. Ook kun je via een uitzendbureau op zoek gaan naar een functie binnen deze branche. Daarnaast plaatsen bedrijven vaak ook vacatures op uitsluitend hun eigen bedrijfspagina. Tot slot is er een handjevol boekhouders dat via via een baan vindt. 

De verdiensten van een boekhouder

Wanneer je pas bent afgestudeerd als boekhouder, ligt je bruto maandsalaris tussen de € 2000,- en € 2500,-. De hoogte van je salaris is grotendeels afhankelijk van de omvang van de organisatie en waar het bedrijf zich bevindt. Doorgaans kan gesteld worden dat salarissen in de Randstad hoger liggen dan in de rest van Nederland. Heb je enkele jaren ervaring, dan stijgt je salaris richting de € 3000,-. Uiteindelijk kan dit uitgroeien tot een bedrag van € 3500,- per maand of meer. 

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Nogal eens is er sprake van verwarring wanneer het gaat over de verschillen tussen een boekhouder en een accountant. Niet verwonderlijk, want in de praktijk worden de termen nogal eens door elkaar gebruikt en overlappen ook de functieomschrijvingen van deze professionals. Echter, een boekhouder is iemand die een opleiding op mbo-niveau 4 heeft afgerond. Soms heeft een boekhouder een hbo-bachelor Accountancy. Een accountant heeft per definitie een hbo-diploma. 

De uitvoerende versus de controlerende rol

Met het bovenstaande houden de verschillen echter nog niet op. In de praktijk heeft de boekhouder voornamelijk een uitvoerende rol. Hij of zij verricht de boekhoudwerkzaamheden. Vaker dan een accountant is een boekhouder werkzaam in een klein bedrijf. Een accountant heeft vooral een organiserende en uitvoerende rol. Bij lastige vraagstukken verwijst een boekhouder vaak door naar een accountant. Die laatste maakt op zijn beurt weer gebruik van de kennis van de boekhouder van praktische zaken. 

Wat wordt er van iemand met deze functie verwacht?

Het feit dat er boekhouder vacatures volop zijn, is niet voldoende reden om daarop te solliciteren. De hoge baanzekerheid en doorgroeimogelijkheden zijn aantrekkelijk, maar behalve de opleidings- en ervaringseisen waaraan je dient te voldoen, moet de functie ook bij jou als persoon passen. Ben je een echte ‘doener’? Dan zal deze functie hoogstwaarschijnlijk minder geschikt voor je zijn. Persoonlijke capaciteiten die met een boekhouder worden geassocieerd, zijn: betrouwbaarheid, nauwkeurigheid, in het bezit van analytisch denkvermogen en het vermogen om abstracte begrippen helder te verwoorden. 

Tip: www.boekjewinst.nl