SBS Investments
Image default
Woningen

Zelf huis verkopen

Als je een woning wilt verkopen kan dat met behulp van een makelaar. De makelaarskosten zijn echter erg hoog. Je betaalt bij de meeste makelaars opstartkosten van enkele honderden euro’s plus een percentage van circa 1,4 procent van de uiteindelijke verkoopprijs, de courtage. De makelaarskosten lopen bij een gemiddelde woning van rond de € 270.000 dan al snel op tot boven de € 4.000. Zelf huis verkopen lijkt dan een aantrekkelijke optie. Maar is dat ook zo?

 

Wat komt er kijken bij een woning verkopen?

Bij zelf huis verkopen moet je over veel tijd beschikken, want er moet erg veel worden gedaan bij de verkoop van een woning. Er moet een verkoopprijs worden vastgesteld, de woning moet op diverse sites worden gepresenteerd, geïnteresseerden moeten worden rondgeleid en er moeten onderhandelingen worden gevoerd met één of meerdere potentiële kopers. Als het tot verkoop komt moet je ook zelf het verkoopcontract opstellen. Bij zelf huis verkopen moet je ook goed op de hoogte zijn van alle juridische consequenties, want als je een fout maakt kan dat vervelende consequenties hebben.

 

Samenwerken met een makelaar

Een goed alternatief voor zelf huis verkopen is om een deel van de werkzaamheden uit te besteden aan een makelaar. Dat is een goede manier om kosten te besparen. De onderdelen waar je zelf geen verstand van hebt kun je door de makelaar laten doen. Dat is bijvoorbeeld het in de markt zetten van de woning. Dit wordt gedaan via sites als funda.nl, waar alleen makelaars woningen op kunnen zetten. Andere klussen die je het beste door een makelaar kunt laten doen zijn het opstellen van de verkoopovereenkomst. De onderhandelingen met verkopers kun je zelf voeren.

 

Conclusie

Wie echt zelf huis verkopen wil kan dat doen zonder hulp van een makelaar. Een voorwaarde is dat je goed op de hoogte bent van de juridische haken en ogen die gelden bij de verkoop van een woning. Houd er ook rekening mee dat je je woning niet kunt presenteren op de populaire makelaarssites. Als er geen tijdsdruk is om de woning te verkopen hoeft dat echter geen groot probleem te zijn.

 

Meer weten? Ga naar Degratismakelaar.nl