SBS Investments
Image default
Bedrijven

Het optimale opslagsysteem

Een palletstelling heeft veel voordelen: maximaal gebruik van de beschikbare ruimte, gemakkelijke toegang tot goederen en veiligheid voor medewerkers. Voorwaarde is wel dat ze goed zijn geselecteerd op de specifieke kenmerken van het magazijn. 

Populaire manier van goederenopslag

Een palletstelling is de populairste manier om goederen op pallets op te slaan. In de meest economische uitvoering kunnen pallets met goederen direct op de grond worden opgeslagen. Dit is echter geen aanbevolen oplossing, immers kan direct contact met de grond voor sommige producten schadelijk zijn. Door pallets op één niveau op te slaan, kun je niet alle beschikbare ruimte in het magazijn gebruiken.

 Afmetingen basiskenmerk palletstelling

Een veel populairdere manier is om pallets op speciale rekken op te slaan. Waar wordt dit systeem door gekenmerkt? Een palletstelling kan verschillende vormen hebben, maar afmetingen zijn een van de basiskenmerken: die zijn altijd aangepast aan de afmetingen van standaardpallets die worden gebruikt in de industrie en logistiek.

 Eigenschappen palletstelling

Dat palletstellingen populair zijn, is geen toeval. Dit reksysteem wordt vooral gewaardeerd vanwege:

  • de mogelijkheid tot maximaal gebruik van de magazijnruimte over de gehele hoogte;
  • eenvoudige aanpassing aan de afmetingen van het magazijn en de mogelijkheid om rekken in verschillende configuraties in te stellen;
  • rekken over de hele wereld zijn op een vergelijkbare manier ontworpen, wat ervoor zorgt dat ze op elke pallet met standaardafmetingen passen;
  • gemakkelijke toegang tot opgeslagen goederen.

 

Wanneer gebruik je liever geen palletstelling?

Allereerst is het goed om te onthouden dat palletmagazijnstellingen niet kunnen worden gebruikt voor goederen die op een andere manier worden vervoerd en opgeslagen dan op pallets. Als de producten in stukverpakkingen zijn, kleine afmetingen hebben of juist lang of breed genoeg zijn dat ze niet in het schap passen, kan het gebruik van bijvoorbeeld planken een betere keuze zijn. Het is ook de moeite waard eraan te denken dat een palletstelling afmetingen heeft die alleen zijn aangepast aan standaardpallets. 

 Juiste opslagsysteem kiezen

Een ander probleem dat je kunt tegenkomen, is het kiezen van het verkeerde opslagsysteem. Elke fabrikant van palletstellingen biedt er verschillende soorten van aan. De meest populaire hoeven niet in elk magazijn te werken. Soms is het beter om te kiezen voor andere, minder populaire oplossingen. Dat palletstellingen populair zijn, betekent dus niet dat ze onder alle omstandigheden gebruikt kunnen worden. Er zijn gevallen waarin het veel beter is om een ​​ander opslagsysteem te gebruiken.

 Welk type palletstelling kiezen?

De fabrikant kan je één van de volgende types palletstellingen aanbieden: 

  • rijpalletstelling,
  • inrijpalletstellingen,
  • doorstroompalletstellingen.

 Rijpalletstelling

Het rijenrek is het meest voorkomende type palletstelling. Rijen palletstellingen zijn de goedkoopste, de montage is eenvoudig en snel. Om de beschikbare ruimte beter te benutten, kunnen in het magazijn hoogbouw palletstellingen worden opgesteld.

 Inrijpalletstelling

Het inrijrek is een structuur zonder typische gangen, alleen gangen waarin vorkheftrucks bewegen. Goederen met weinig variatie kun je het beste opslaan op inrij-palletstellingen. De laatste pallets die erop worden geplaatst, verlaten het magazijn als eerste. 

 Doorstroompalletstelling

Een doorstroompalletstelling wordt meestal op de grens van twee zones geplaatst: laden en ontvangen. De goederen worden aan één kant geladen, bijvoorbeeld in een productiehal, en vervolgens met rollen vervoerd naar de plaats waar ze worden opgehaald.