SBS Investments
Image default
Bedrijven

Het ontstaan van de portofoon

Een walkietalkie of portofoon is een draagbare, in de hand te houden, tweeweg radiozendontvanger. De term is afgeleid van “walkie-talkie” of “handige talkie”.

De eerste portofoons werden in de jaren dertig en veertig ontwikkeld door uitvinder Donald L. Hings en zijn bedrijf Hings Radio Communications, Inc., in Chicago, Illinois, VS.

Een walkietalkie is een handheld-apparaat waarmee mensen over korte afstanden met elkaar kunnen communiceren zonder dat er een telefoonlijn of internetverbinding nodig is. Het werkt door radiogolven te gebruiken om spraakcommunicatie tussen de twee radio’s over een korte afstand, meestal minder dan 1,6 km, uit te zenden. Tegenwoordig zijn er nieuwe technieken die het toestaan om ook voor langere afstanden goed te communiceren. 

Soorten portofoons

Er zijn twee soorten walkietalkies: analoog en digitaal. Analoge portofoons gebruiken frequentiemodulatie (FM), terwijl digitale portofoons code division multiple access (CDMA) gebruiken. Dit is een belangrijk gegeven om te onthouden.

Analoge portofoons zijn het meest voorkomende type portofoons. Ze werken door een signaal van het ene apparaat naar het andere te sturen via een specifieke frequentie of kanaal. Digitale walkietalkies werken door signalen van het ene apparaat naar het andere te sturen met behulp van verschillende codes, die kunnen worden vertaald in een specifieke frequentie of kanaal.

Type portofoons

Daarnaast heb je ook nog heel veel types zoals de ICOM portofoonhttps://www.portofoonweb.nl/portofoon-merken/icom.html. Voor elke situatie een andere type. Belangrijk om te weten dat ze vaak van levensbelang zijn voor goede communicatie onderling. Er zijn veel verschillende soorten walkietalkies en ze dienen voor verschillende doeleinden.

De portofoon is een belangrijk apparaat voor mensen die op het land werken. Ze worden gebruikt om te communiceren met andere mensen in het veld en om activiteiten zoals leveringen, aanleg en onderhoud te coördineren.

https://www.portofoonweb.nl/portofoon-merken/icom.html