SBS Investments
Image default
Financieel

Welke diensten en goederen hebben 21 procent btw?

Het btw-systeem in Nederland bestaat al erg lang. Als je bekend bent met het systeem weet je waarschijnlijk wel dat er nu 2 btw percentages zijn: 9 en 21 procent btw. Deze belasting moet je betalen wanneer je producten gaat kopen. Ze staan afzonderlijk van de andere vormen van belasting, zoals inkomstenbelasting. Je betaalt dus btw over het geld dat je verdient, maar ook over het geld dat je uitgeeft. Voor de meeste goederen en diensten die je als consument aanschaft betaal je 21 procent btw. Er zijn natuurlijk uitzonderingen en regels.

Verlaagd btw-tarief, vrijstelling of normaal btw betalen

Wanneer goederen en producten niet vallen onder de andere tarieven of vrijstelling van btw in het algemeen betaal je 21 procent btw over deze producten. Dit is het meest voorkomende percentage btw dat je gaat vinden bij het aanschaffen van producten zoals apparatuur en kleding. Ook de diensten waar je gebruik van maakt zoals het laten schilderen van een huis, vegen van een schoorsteen, schoonmaak en alles wat niet noodzakelijk is om te leven hebben vaak een btw-percentage van 21 procent. Dit is daarom het tarief waar het meeste wordt gerekend.

Over noodzakelijke dingen zoals etenswaren betaal j een verlaagd btw-percentage. Zo betaal je bij de supermarkt over de meeste producten maar 9% btw. Een aantal belangrijke diensten zoals reparaties, kappers, werkzaamheden en verblijfsgelegenheden hebben ook dit verlaagde btw-percentage. Het 0% btw tarief kan gelden als je zakendoet met het buitenland of visserij en de bevoorrading van zeeschepen. Ben je benieuwd onder welk belastingtarief je producten of diensten vallen? Dan kan je de diensten en producten voor de lagere tarieven opzoeken. De standaardregel is dat wanneer je bedrijf niet in een lagere btw-groep valt je standaard 21 procent btw moet betalen.

Waarom 21 procent btw betaald wordt

Btw is een vorm van de overheid om inkomsten te genereren door de uitgaven van de bevolking. De verlaagde tarieven zijn ontworpen zodat de prijzen van belangrijke levensmiddelen en diensten niet onnodig werden verhoogd. Over de meeste producten en services betaal je echter gewoon de bekende 21% btw. Dit percentage is al bij de prijs van het product berekend om te voorkomen dat je zelf deze belasting nog moet betalen na het aanschaffen van een product. Het is namelijk de taak van de ondernemer om de btw te berekenen. Daarom zie je vaak dat producten inclusief btw worden aangeboden.