SBS Investments
Image default
Financieel

Hoe een zeilbootverzekering afsluiten?

Ongelofelijk veel mensen houden van zeilen. Het gevoel dat je krijgt tijdens het zeilen is er dan ook één die door velen als onevenaarbaar wordt bestempeld. Voor veel mensen wordt dit zo’n grote passie dat ze er op een bepaald moment voor kiezen om een eigen zeilboot te kopen. Wanneer dat ook geldt voor jou zal je er ongetwijfeld over willen nadenken om een zeilbootverzekering af te sluiten. Een dergelijke verzekering is interessant omdat ze het mogelijk maakt om je zeilboot in te dekken tegen allerhande risico’s. Zou jij hier nu ook graag meer over te weten willen komen? Dan is het zeker interessant om je even in de onderstaande informatie te verdiepen.

Waarom een zeilbootverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een zeilbootverzekering zorgt er in de praktijk voor dat je kan rekenen op verschillende interessante voordelen. In eerste instantie wordt het mogelijk gemaakt om je zeilboot te verzekeren tegen schade die je veroorzaakt aan derden. Daarnaast is het echter ook mogelijk om heel wat andere dekkingen te voorzien zodat ook andere schade kan worden gedekt. Het afsluiten van een verzekering voor je zeilboot is een keuze die je helemaal zelf kan maken. Dit betekent dat er in de basis geen verzekeringsplicht geldt voor een boot zoals een zeilboot.

Een zeilbootverzekering is dus niet wettelijk verplicht?

In principe is het afsluiten van een zeilbootverzekering niet wettelijk verplicht. Dit gezegd hebbende is het in de praktijk wel zo dat er bepaalde uitzonderingen bestaan. In deze gevallen dien je er dan ook wel degelijk voor te kiezen om de verzekering voor je zeilboot af te sluiten. Denk hierbij aan:

  • Wanneer je in bepaalde jachthavens wil liggen met je boot; 

  • Indien je graag deel zou willen nemen aan zeilwedstrijden;

  • Wanneer je, je boot in een botenstalling wil plaatsen; 

  • Bij sommige vaarwateren;

Wanneer één van de bovenstaande situaties op jou van toepassing is dien je er dus rekening mee te houden dat je mogelijks wel degelijk een verzekering voor je zeilboot zal moeten afsluiten. Het is altijd aan te raden om dit in ieder geval even grondig te controleren zodat je niet geconfronteerd wordt met vervelende verrassingen.

Welke zaken beïnvloeden de premie van de zeilbootverzekering?

Het spreekt voor zich dat er tal van verschillende factoren zijn die de kostprijs van een zeilbootverzekering in de praktijk zullen beïnvloeden. In eerste instantie is er het soort verzekering waarvoor je kiest. Het afsluiten van de WA-verzekering is duidelijk de meest voordelige keuze. Echter ben je met deze verzekering wel uitsluitend gedekt voor de schade die je aanbrengt aan derden. Het afsluiten van een meer uitgebreide verzekering is een optie, maar uiteraard wel duurder. 

Niet alleen het soort polis waarvoor je kiest voor je zeilbootverzekering is van invloed op het prijskaartje dat je moet betalen. Wat bovendien dan ook te denken van andere zaken zoals:

  • Het type boot en de waarde waarover ze beschikt;

  • De motor die in de zeilboot is terug te vinden;

  • Het vaargebied waarin je wenst te varen; 

Bovenstaande zorgt ervoor dat het altijd een goed idee is om een gedetailleerde vergelijking uit te voeren tussen de verschillende soorten zeilbootverzekeringen die er op de markt bestaan.