SBS Investments
Image default
Boeken en Tijdschriften

Zakendoen in Duitsland: Cultuurverschillen en gewoonten om te weten

Duitsland is een belangrijke speler op de Europese markt en binnen de Europese politiek en het land staat bekend om zijn kwaliteitsproducten en sterke industriële sector. Maar als je van plan bent om zaken te doen met Duitsers, is het belangrijk om rekening te houden met hun zakelijke cultuur en gewoonten. Hier zijn enkele belangrijke dingen om te weten: 

 

FormaleSpracheundEtikette 

Duitsers hechten veel waarde aan formaliteit en beleefdheid in zakelijke situaties. Zorg ervoor dat je de juiste titels gebruikt en iemand op de juiste manier aanspreekt. Een cursus Duits kan je helpen met het begrijpen, herkennen en inspelen op dergelijke situaties. Schud ook altijd de hand bij het begroeten en afscheid nemen. 

 

Die deutschePünktlichkeit 

Duitsers staan bekend om hun efficiëntie en planning. Zorg ervoor dat je afspraken ruim van tevoren plant en houd je eraan. Kom ook altijd op tijd, want te laat komen wordt gezien als onprofessioneel. 

 

Echte deutscheQualität 

Duitsers hebben oog voor detail en hechten veel waarde aan kwaliteit. Zorg ervoor dat je werk zorgvuldig is en presenteer het op een professionele manier. 

 

BedeutungvonHierarchie 

Net als bij veel andere Europese landen, zijn de hiërarchie en autoriteit belangrijk in de Duitse zakelijke cultuur. Zorg ervoor dat je respectvol bent tegenover hogere autoriteiten en wees duidelijk over wie verantwoordelijk is voor welke taken. 

 

Die deutscheDirektheit 

Duitsers zijn bekend om hun directheid en eerlijkheid in zakelijk Duits. Wees dus voorbereid op een open en directe communicatiestijl en wees ook zelf eerlijk en transparant in je communicatie.  

 

Professionalität 

Duitsers hechten veel waarde aan professionaliteit en zakelijke kleding. Zorg ervoor dat je goed gekleed bent en er verzorgd uitziet bij zakelijke afspraken. 

 

Arbeit-Leben-Balans 

Net als in veel andere Europese landen, is de werk-privébalans belangrijk voor Duitsers. Zorg ervoor dat je respectvol omgaat met andermans vrije tijd en neem zelf ook tijd om te ontspannen en op te laden buiten het werk. 

 

Door rekening te houden met deze verschillen in cultuur en gewoonten, kun je succesvol zakendoen met Duitsers en sterke relaties opbouwen in de Duitse markt. 

https://www.babel.nl/cursusoverzicht/duits/