SBS Investments
Image default
Dienstverlening

Transformationeel en transactioneel leiderschap

Op het eerste gezicht zijn transformationeel en transactioneel leiderschap vijandig tegenover elkaar. Transactionele leiderschap neigt immers vaak naar het negeren van charisma en de gevoelens van ondergeschikte ten gunste van het houden van deadlines en het zorgen dat quota worden bereikt! Transformationeel leiderschap daarentegen heeft de neiging om een premie te leggen op charisma, motivatie en de relatie tussen leiders en ondergeschikten.

Wat als er een manier was om de twee stijlen van leiderschap bij elkaar te brengen?
De kracht van transactioneel leiderschap is een toewijding aan taken. De leider is ook een goede manager. Ondergeschikten worden altijd herinnerd aan hun taken, de verwachtingen van hen en de consequenties van het bereiken van het missen van de afgesproken doelen. Dit soort taakgericht leiderschap is echter een beetje hard, afhankelijk van de leider aan het roer. Wanneer doelen worden gemist en de voorraden achterblijven, is het erg gemakkelijk voor een leider om uit te halen en het welzijn van de mensen te vergeten.

Transformationeel leiderschap daarentegen heeft de neiging een premie te geven aan relaties en aan de mensen die binnen de organisatie werken. De leider is meestal geliefd bij de ondergeschikten omdat hij populair is, hij wordt bewonderd en de volgelingen voelen dat de leider echt geeft om hun benarde situatie – op het werk en in hun persoonlijke leven. Maar tot in het extreme, kan dit soort leiderschap uit elkaar vallen vanwege teveel begrip en aandacht voor de volgers.

Een goed evenwicht is dan het transformationele transactionele leiderschap waar de leider zorgt voor de volgers en voor de doelen en outputs die ze geacht worden te leveren. In dit geval is er een balans tussen taakoriëntatie en oriëntatie op mensen.
Een andere belangrijke vraag is echter: hoe werk je voor de juiste balans tussen charisma en productiviteit?

Als je overboord gaat met charisma, zullen de volgers van je houden. Ze kunnen je zelfs beschouwen als hun maatje en een goede vriend op de werkvloer. Maar als je te bekend raakt met hen, kunnen de professionele barrières eroderen en zul je het moeilijk hebben om van hen productiviteit te eisen.
Te veel charisma is niet goed. Daarom is balans hard nodig. Als leider moet u uw volgers voldoende kennen om te weten wat voor hen werkt. Zorg er tijdens het proces voor dat ze u manipuleren om uw eisen aan een hogere productiviteit voor hen te verminderen.
Geeft uw organisatie de voorkeur aan transactioneel of transformationeel leiderschap? Dat zou zeker van invloed zijn op uw organisatiecultuur en uw prestaties.

https://www.ivpp.nl/transformationeel-leiderschap/