Luxe bretels

Luxe bretels

Tegenwoordig worden bretels (draagband) zowel door mannen als vrouwen gedragen. Ze worden eigenlijk gebruikt om je broek, die je aan hebt, op de juiste hoogte houden wanneer je geen riem draagt. We hebben twee soorten draagbanden. Er worden X- en Y-vormige gedragen. Meestal hebben ze een deel van elastiek of zijn helemaal uit elastiek vervaardigd. De luxe bretels zijn vaak van katoen, leer of suède gemaakt. De twee banden, die de draagbanden hebben, lopen over de schouders naar de voorzijde van de broek. Door knoopjes aan de binnenzijde van de broeksband worden ze aan de voorzijde van de broek vastgemaakt. Ook zie je bij de bretels van tegenwoordig vaak metalen klemmen. Omdat de metalen klemmen voorzien zijn van tandjes kunnen ze daardoor de broeksband gemakkelijk beschadigen. Wanneer er metalen klemmen aan zitten worden de draagbanden niet meer vastgemaakt aan knoopjes aan de voorzijde van de broek. Wanneer ze geschikt zijn voor knopen moeten de broeken aan de binnen voorzijde knoopjes hebben. Vaak zie je bij kinderen, die ook bretels dragen, de knoopjes aan de voorzijde zitten. Knopen die aan de buitenzijde van een broek van een volwassen worden gezien, is een verkeerde manier van het dragen van de bretels. 

website

Vroeger 

Lang geleden werden de bretels alleen gedragen door de armere klasse. Vooral de werklieden die geen geld hadden om een riem te kopen, maakten gebruik van bretels om hun broek op te houden. Dat is tegenwoordig helemaal anders. Nu worden ze vooral gedragen door personen die zich voornamer vinden dan werklieden. In Amerika worden ze veel gedragen. In Nederland worden ze nog vaak gedragen door academische studenten. Ook vrouwen dragen vaak luxe bretels over hun kleding. 

Het dragen van draagbanden voor de broek 

Het is niet de bedoeling dat bretels heren door iedereen gezien kunnen worden, ook al zijn het design bretels. Ze worden ook gedragen wanneer er speciale gelegenheden zijn. Ook dan is het niet de bedoeling dat ze gezien worden. Bretels heren worden bedekt onder een colbert gedragen. Er moet bij het dragen ervan gezorgd worden dat de kleur draagband overeenkomt met de kleur van het overhemd. Het zou een verschrikkelijke combinatie zijn dat de draagband rood van kleur is en de blouse wit. Bij een smoking moeten altijd witte gedragen worden. Ook moet je er geen riem bij dragen wanneer er een draagband voor een broek wordt gedragen. Je moet je wel houden aan de normen en eisen voor het dragen van draagbanden.