SBS Investments
Image default
Dieren

Investeren in een goed bit voor je paard

Een goed bit voor je paard is een investering in de toekomst van het welzijn van je paard en voor je eigen comfort. Een goed bit is een onmisbaar stuk van je uitrusting en van een kwalitatief bit heb je jarenlang plezier. Wat hierbij vooral belangrijk is, is dat je een bit kiest dat past bij je paard. Die moet een bit natuurlijk wel accepteren anders heb je er niet veel aan. Gebruik de tips uit dit artikel voor een bit waar je jaren mee vooruit kunt.

Een goed bit: daar heb je jaren plezier van!

Wanneer je een bit kiest, let dan goed op het materiaal. De meeste bitten zijn gemaakt van gecoat metaal zodat roest er geen vat op krijgt. Voor paarden en pony’s die nog in de groei zijn, kun je ook speciale kunststof bitten kopen. Deze zijn gemaakt van speciaal materiaal dat niet giftig is voor het dier. Ze zijn ook aanpasbaar zodat ze meegroeien met je paard.

Kies je voor een metalen bit dan is het belangrijk om naar de anatomie van je paard te kijken. Een paard heeft een brede of een smalle kaak en een grote of een kleine tong. Bij het kiezen van een bit is het van groot belang om hiernaar de kijken. Zo zijn er enkel- en dubbelgebroken bitten voor paarden met een specifieke anatomie. Ga hiervoor altijd langs bij een specialist en win zoveel mogelijk informatie in.

Een bit dat je paard makkelijker accepteert

Hoe zorg je ervoor dat je paard het bit accepteert. Je kunt dan kiezen voor een bit van bijvoorbeeld Trust Equestrian. Dit is gemaakt van blauw ijzer of ‘blue iron’. Dit materiaal smaakt zoetig, wat de speekselaanmaak stimuleert. En dat helpt op zijn beurt weer bij het accepteren van een nieuw bit.