Installatie inductie kookplaat

Overgaan tot installatie van een inductie kookplaat is voor vele huiseigenaren een grote stap, maar een waar ze nooit spijt van krijgen. De voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen, waardoor steeds meer huishoudens de overstap maken. Hoewel elektrisch koken, vreemd genoeg, nog niet heel populair is in Nederland, is het wel de toekomst. Waarom zou men de installatie van een inductie kookplaat moeten overwegen?

De voordelen van installatie van een inductie kookplaat

Doordat een inductie kookplaat de pan opwarmt met behulp van een magnetisch veld, warmt de kookplaat zelf niet op. Dit bespaart niet enkel een hoop energie, maar het is ook een stuk veiliger. Het verbrandingsgevaar is minimaal, doordat er geen open vlam is en enkel de pan heet wordt. Daarnaast bezitten inductie kookplaten vaak overkookbeveiliging. Zoals al gezegd, is deze manier van koken ontzettend efficiënt.

Het is niet alleen een groene keuze, doordat er geen gas bij komt kijken, maar het energiegebruik wordt ook tot het minimale beperkt. Een inductie kookplaat is geheel vlak en daardoor gemakkelijk schoon te houden. Opruimen na een kooksessie is hierdoor een stuk minder vervelend.

 

De nadelen?

Zijn er eigenlijk nog wel nadelen te benoemen? Niet veel. De installatie van een inductie kookplaat is wel een redelijk dure bedoening, maar dit verdient zichzelf uiteindelijk weer terug.

Daarnaast is het waarschijnlijk nodig om een speciaal stopcontact te plaatsen voor de kookplaat, omdat het een andere aansluiting vereist dan de meeste apparaten. Veel mensen koken graag op een echt vuur, omdat ze dit gewend zijn. Bij koken op gas kunt u inderdaad makkelijk zien hoe hoog het vuur staat en of u misschien wat moet reduceren.

Met inductie kunt u echter veel preciezer de temperatuur bepalen. Wanneer men er eenmaal aan gewend is, zijn er eigenlijk geen nadelen meer te benoemen. Bekijk de mogelijkheden met inductie.